Proiect finanțat de Uniunea Europeană

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Experiențe de neuitat și noi orizonturi.

European Cultural Identity Youth Quest

TAO a lucrat în ultimul an cu tineri orfani din zona rurală a municipalității Teaca. Acești tineri se confruntă cu provocări diferite față de mulți dintre colegii lor. Nivelul lor de integrare în comunitate este periclitat de lipsa părinților, de stigmatul social care însoțește adesea statutul de orfan, de zona deprimată din punct de vedere economic în care trăiesc și de provocările lor personale derivate din această situație.

De aceea, în urmă cu 1 an, am început să lucrăm împreună cu ei pentru a le îmbunătăți exprimarea, colaborarea și competențele sociale generale prin ateliere de artă. Scopul nostru este de a dezvolta noi idei și căi pentru integrarea lor. Concret, prin intermediul unei călătorii artistice, am creat un mediu care le stimulează creativitatea și îi încurajează să facă parte din comunitatea din jur.

Astăzi, unele dintre aceste persoane tocmai au intrat în viața adultă, iar munca pe care am inițiat-o cu ele poate continua acum cu o nouă experiență: descoperirea altor țări, a altor culturi și a lor înșiși.

A le permite acestor tineri să pornească într-un tur al Europei înseamnă continuarea continuă a activității inițiate cu ei. Această călătorie le va oferi posibilitatea de a explora din punct de vedere cultural orașe extraordinare, care depășesc cu mult viața lor de zi cu zi. Simpla posibilitate de a călători la o distanță atât de mare de casă, rămânând în același timp în cadrul Comunității Europene din care fac parte, reprezintă o oportunitate extraordinară pentru ei, pe care nu ar putea să o valorifice pe deplin și independent.

Mai exact, credem cu tărie că această experiență poate facilita dezvoltarea pe mai multe niveluri. În primul rând, prin extinderea călătoriei artistice și culturale, această călătorie oferă o imersiune directă în diverse mișcări artistice, stiluri și contexte istorice distincte de cele din România. Această sursă de inspirație favorizează creativitatea și exprimarea personală, care sunt fundamentale pentru construirea stimei de sine.

Întâlnirea cu diverse culturi și peisaje, inclusiv cu variații de teritoriu, peisaj urban, mâncare, obiceiuri și tradiții, chiar și pentru o durată limitată, joacă un rol esențial în încurajarea deschiderii mentale, stârnirea curiozității și promovarea toleranței. De asemenea, îi ajută pe tinerii participanți să cultive un sentiment de apartenență la o comunitate mai mare, Uniunea Europeană. De fapt, pentru mulți dintre ei, UE a fost până acum un concept îndepărtat, iar această excursie reprezintă prima lor întâlnire practică cu aceasta, sperăm că una dintre multele din viitor.

În cele din urmă, o altă parte a raționamentului nostru este de a-i stimula prin dezvoltarea competențelor lingvistice esențiale, deoarece vor vorbi limba engleză cu alții, într-un mediu complet nou. În plus, această experiență îi va ajuta să dobândească abilități valoroase în ceea ce privește punctualitatea și organizarea, permițându-le să aibă grijă de ei înșiși în mod eficient.

Pe parcursul călătoriei experiențiale, fiecare tânăr va ține un jurnal personal, care va cuprinde reflecții, note personale, fotografii și chiar obiecte întâlnite în timpul călătoriei. La întoarcere, ei își vor documenta experiențele în beneficiul altor tineri din comunitate, precum și al adulților. Această împărtășire va implica descrierea a ceea ce au văzut, ceea ce au învățat și ceea ce i-a surprins. Credem cu tărie că acest moment de împărtășire este crucial pentru finalizarea completă a experienței lor. Acesta servește ca un instrument suplimentar pentru îmbunătățirea abilităților lor de comunicare și contribuie la dezvoltarea identității lor individuale în cadrul comunității locale.

Proiectul nostru își propune să cultive abilități sociale esențiale în rândul a trei tineri adulți în vârstă de 18 ani din centrele de îngrijire a copiilor Teaca. Prin activități captivante și învățare experiențială, urmărim:

  • Împuternicirea tinerilor de a face față provocărilor și de a găsi soluții eficiente prin implicarea lor în planificarea, organizarea și gestionarea logisticii proiectului.
  • Promovarea unui sentiment de empatie și de lucru în echipă în rândul tinerilor pe măsură ce aceștia colaborează cu colegii și interacționează cu diverse comunități înainte, în timpul și după călătoria de învățare.
  • Dezvoltarea abilităților de autoexprimare în rândul tinerilor, încurajându-i să comunice cu încredere și autenticitate pe parcursul călătoriei de proiect.

Vino alături de noi în călătorie!

Înscrie-te în proiect

Dacă dorești să descoperi Europa cu trenul și te-ai născut în perioada 2 septembrie 2005 și 1 septembrie 2006, completează formularul de înscriere.

Fii la curent cu parcursul nostru

Dacă vrei să primești noutăți de la noi din timpul călătoriei, lasă-ne adresa ta de email.