Acasă la Ocnița – Primul Hub Rural din România

Primul hub rural din România este inițiat în Ocnița, un mediu rural cu puțini locuitori, dar bogat în resurse și competențe. De aici, prin activități economice specifice, cum ar fi agroturismul sau atelierele de meșteșuguri, pornește o mișcare de redescoperire și apreciere a teritoriului rural.

Ocnița (jud. Bistrița-Năsăud) este spațiul perfect pentru primul hub rural din România. Departe de marile centre urbane, și totuși conectat cu acestea, teritoriul său a rămas neexploatat în ultimii ani și s-a creat o disponibilitate de terenuri cu mare potențial pentru însuflețirea spațiului rural prin crearea unor activități sustenabile și independente economic, ce valorifică creativitatea și abilitățile umane.

Agroturism, meșteșuguri, artă

Focus pe turism

Una din tendințele sectorului ospitalității este dorința de a trăi experiențe autentice, în contact cu natura. „Vacanța” devine o modalitate nu doar de a scăpa de stresul orașului, ci și de a face o adevărată „călătorie” în tradițiile, natura, relațiile umane care au dispărut din viața noastră de zi cu zi.

Focus pe oameni

Investițiile și noile proiecte nu sunt destinate doar turiștilor sau meșteșugarilor, ci oferă noi locuri de muncă localnicilor.

Noile generații au părăsit aceste teritorii, dar unii dintre ei se pot întoarce sau își pot folosi competențele într-o nouă lumină. Integrarea în comunitate se poate face și în cazul celor care nu au părăsit satul și sunt la bătrânețe, redescoperind astfel sentimentul de apartenență și valoare.

Focus pe agricultura biodinamică

Ocnița dispune de spațiul necesar pentru a crea modele agricole inovatoare și sustenabile. În special agricultura biodinamică ce oferă atât spațiu pentru educație în domeniu, cât și produse pentru consum local sau pentru vânzare în piețele din apropiere.

Agricultura sustenabilă se află din nou în centrul vieții omului, al mijloacelor sale de trai și al relației sale cu natura.

Focus pe artizanat

Prin readucerea capitalului prin intermediul turismului, putem reconstrui microactivități artizanale, pornind de la ateliere dedicate „know how-ului”.

Prin urmare, putem readuce la suprafață o latură mai directă și autentică a lucrului cu teritoriul, transmițând astfel cunoștințe pe cât de vechi, pe atât de esențiale în viața de zi cu zi.

Susține activitățile asociației

Proiectele Asociației TAO sunt susținute prin contribuție proprie și efort voluntar din partea prietenilor organizației. Inspirați de viziunea reconstrucției și regăsirii spațiului rural autohton, tot mai mulți parteneri se alătură cauzei noastre în fiecare zi, arătându-și deschiderea și sprijinul activ în derularea cât mai amplă a acțiunilor noastre.

În măsura în care inima va indică o viziune similară și vă doriți să vă asociați cu acțiunile propuse de noi, puteți face acest lucru fie devenind voluntar al Asociației TAO, fie contribuind prin suport financiar la susținerea activităților prezentate.

Fii la curent cu proiectele noastre

Dacă vrei să primești noutăți de la noi, lasă-ne adresa ta de email.